Honden en een baby, hoe gaat dat samen? - maart 2017

“Ik krijg een baby en heb al een hond…..wat nu?” Een veel gezochte vraag op internet en net zoveel antwoorden en meningen. Alles wat ik hier ga opschrijven, is dan natuurlijk ook een mening. Want zoals altijd met mensen en honden, is de werkelijkheid afhankelijk van zowel de persoon als het dier. Hieronder enkele do en dont’s.

 

Do’s

Wat is belangrijk als je je hond en de baby wilt laten kennismaken?

-         zorg dat je de signalen van je hond al goed kent. Welke lichaamstaal laat hij zien als hij iets spannend vindt of juist leuk

-         laat de hond al kennis maken met kinderen voordat je je eigen baby krijgt

-         leer de hond gedragingen al aan die je wilt (bijvoorbeeld niet op de bank, op zijn plaats liggen, niet trekken, juist wel aan zijn staart of oren zitten, in de bench blijven, etc) of verander dat ruim voordat de baby komt

-         wees ontspannen in de omgang met de baby en de hond samen, een hond pikt haarfijn op als je zelf gespannen bent.

-         Blijf de dingen doen die je altijd deed, zodat de hond geen negatieve associatie krijgt met de komst van de baby

En leer kleine kinderen tot slot dat een hond geen speelgoed is (niet op paard rijden of aan trekken).

 

De eerste keer samen

-         laat de hond zitten bij de maxi cosi en geef hem een beloning

-         laat je hond er bij, knuffel de hond en praat met hem, sluit hem niet buiten

-         laat de hond ruiken en likken (voetjes zijn ideaal) aan de baby

-         koppel babymomenten aan extra aandacht (voeding voor de kleine betekent ook wat lekkers voor de hond en daarna knuffelen), wandel samen

 

Don’ts

-         Het allerbelangrijkste is dit: Laat je hond niet alleen met een klein kind. Want een onverwachte beweging, wiebelende teentjes, geluid of trekken aan het dier kan zelfs bij de liefste honden een ongewenste reactie geven.

-         Kinderen mogen niet in de bench/mand van de hond. Dat is zijn eigen plek. Net zoals dieren niet in de box of het bed van het kind mogen.

-         Deel geen speelgoed tussen hond en kind. Ieder heeft zijn eigen speelgoed. Straf echter niet als de hond een babyspeeltje pakt, maar ruil voor zijn eigen speeltje/brokje)

Let op: een liggende baby is voor een hond anders dan een kruipende. Die nieuwe fase vraagt om nieuwe aandacht voor hun samenzijn.

 

Op deze manier kunnen kind en hond vrienden voor het leven worden

 

Bron: Martin Gaus