Gevaarlijke honden - mei 2017

Gevaarlijke honden?

 

Dit is Kana, een Tosa Inu en voor ons is hij een lieve huisvriend. Volgens sommige ranglijsten een van de meest gevaarlijke honden die er is. Dat roept de vraag op wanneer een hond gevaarlijk is…..

 

Op internet circuleren op dit moment verschillende petities tegen de voorgestelde nieuwe maatregelen ‘Hoog Risico (HR) Honden’. De Raad voor Dieren Aangelegenheden (RDA) heeft een advies gegeven aan de overheid. Dit zijn hun voorstellen:

·      Database met Hoog Risico Honden en vastlegging van hondenbeten

·      Lijst met Hoog Risico Hondenrassen, zodat eigenaren deze bewust in huis nemen

·      Verplicht aanlijnen buiten en muilkorven in losloopgebied

·      Voorlichting aan ouders, op scholen en hondenverenigingen

·      Meldpunt voor overlast

·      Aanpassing van de Algemene Plaatselijke Verordening

·      Maatregelen om HR-honden op eigen terrein te houden

·      Verplichte gehoorzaamheidstraining voor hond en eigenaar

·      Verbod op hebben van een hond voor een specifiek persoon of het lopen met deze honden in specifieke gebieden

·      Strafrechtelijk vervolgen van een eigenaar waarvan een hond heeft gebeten

·      Euthaniseren van de hond bij ernstige bijtincidenten

De formele wetsvoorstellen worden in de loop van dit jaar behandeld in de Tweede Kamer.

 

Deze voorstellen roepen veel emoties op. Enerzijds bij mensen die ooit met bijten van een hond te maken hebben gehad. Maar ook bij degene die een hond van dit ras hebben en tot op heden geen problemen hebben en soms wijzen op dat andere rassen ook bijten of vervelend doen.

 

Hoe kijk ik hiernaar als HUS, Kynologisch Instructeur en eigenaar van zowel een zogenaamde risico hond (Tosa Inu) als twee niet risicohonden (Labradors)?

a.     Alle jonge honden zouden training moeten volgen vanaf de dag dat ze in een gezin komen. Want vroeg geleerd is oud gedaan. Niet alleen om te leren luisteren, maar vooral om te leren omgaan met hun nieuwe wereld.

b.     Gezinnen (dus niet alleen de eigenaar) zouden les moeten krijgen in het omgaan met de hond. Ik zie soms hele bijzondere, tegenstrijdige, gedragingen en dan vinden mensen het gek dat een hond daarop reageert met springen, niet luisteren of rennen

c.     De situatie waarin de hond zich bevindt en hoe deze op andere honden, dieren of mensen reageert is van grote invloed. Van de schoppende fietser, via het gillende kind tot de angstige eigenaar. Dan is voor mij de vraag of de fysieke signalen die de hond afgeeft wel opgepikt worden en daar naar gehandeld wordt.

d.     Als het niet soepel gaat, zou een gespecialiseerde deskundige (en dat is niet zomaar iemand) voor langere tijd met de hond en het gezin moeten werken.

e.     Zelf pleit ik voor een groot honden uitlaatgebied/bos in elke gemeente / dorp. Zodat mensen met honden, zonder fietsers en hardlopers, hun honden kunnen uitlaten en spelen. Zodat de hond gewoon hond tussen de honden kan zijn.

 

En onze Tosa? Binnen in huis is hij de liefste die je je kan wensen. Luistert super, is lief voor de kinderen en erg alert (kijkt naar buiten en soms blaft hij). Buiten op eigen terrein is hij waakzaam tegen alles en iedereen die in de buurt van ons huis komt, inclusief onze eigen kat en spelende kinderen (blaffen). In het bos of bij de hondenles is hij zich niet bewust van het feit dat anderen hem groot vinden, hij wil vooral spelen en kan daarin wat onhandig/lomp zijn. Dit leidt ertoe dat anderen hem soms eng vinden, zelfs agressief noemen, maar de echte hondenkenner herkent zijn karakter en wij blijven trainen met hem.

 

Geert